Adakah saya sedang menggalakkan April Fool?

Tidak!Saya sedang ingin mengulas novel Sinergi.

Jika Kang Abik pakar novel cinta Islami a.k.a HAMKA moden,Faisal Tehrani terkenal dengan tema sejarah dan 'orang tertindas',tak silap jika saya mengatakan Hilal Asyraf sebati dengan tema ukhuwah.
Yang Klise
Saya memahami kegemaran beliau bermain dengan tema ukhuwah.Namun,jalan cerita novel-novel beliau hampir mudah diteka.Ukhuwah terjalin > Ukhuwah Diuji > Peleraian.Watak antagonis dalam novel beliau sering ditonjolkan sebagai orang yang mempunyai kepintaran/bakat , mempunyai sejarah hitam dengan watak protagonis  [tetapi tak semestinya menjadi kelemahan beliau] .

Yang Luar Biasa
Beliau bermula dengan novel 'jantan' VT,tanpa satu pun watak wanita.Cuba menyelitkan unsur thriller dan cinta dalam novel Terasing.Kini,novel Sinergi menggabungkan unsur keimanan,dakwah,thriller,cinta,ukhuwah, Jordan dan mahasiswa...secukup rasa!

Keimanan adalah Paksi
Novel ini telah berjaya mem'bumi'kan tagline di kulit depannya.Dengan bantuan latar kehidupan mahasiswa di Jordan telah banyak menunjukkan contoh-contoh realiti kehidupan berasaskan keimanan.Contoh yang dekat dengan kehidupan kita yang bergelar pelajar/mahasiswa.Di samping itu,beliau telah menunjukkan beberapa cara dakwah(dan juga perihal Baitul Muslim) yang efektif buat yang bergelar dai'e.
Lagu Outlandish yang terkandung dalam novel ini

Saya hampir menyangka watak Asid senasib dengan Fahri novel Ayat-Ayat Cinta,rupanya watak ini lebih dekat dengan watak Khairul Azzam novel Ketika Cinta Bertasbih.Satu lagi kemahiran Hilal bermain watak ialah beliau meng'hidup'kan kembali Ammar Zulkifli. Seperti dalam novel Terasing,Hilal juga bijak menimbulkan kejutan,kali ini menerusi watak Secret.


Rencah Yang Boleh Ditambah
Novel ini menjadi manual untuk pelajar yang berminat menyambung pelajaran ke Jordan.Di bahagian lampiran,anda akan menemui foto-foto tempat di Jordan yang terkandung dalam novel ini.Pada hemat saya, mungkin foto-foto ini lebih sesuai diletakkan di bahagian cerita itu sendiri untuk impak yang lebih buat pembaca(mungkin ini perlu kepada kreativiti editor,penulis dan pereka cetak novel)

Pengubat Mentaliti April Fool
Novel ini bukan sekadar melaungkan slogan 'Keimanan adalah Paksi' yang biasa-biasa sahaja.Ia memberi penawar kepada mentaliti cinta = seks ajaran lebai Hollywood dan dakwah = tabligh + ustaz fahaman masyarakat umum.Ia cuba membasmi mentaliti April Fool yang berpaksikan Barat.

Sekecil-kecil aspek kebersihan,hinggalah jalan dakwah dan tarbiyah...Sinergi telah lengkap menghubungkannya dengan 'Keimanan adalah Paksi'!